Du har aldrig någonsin upplevt svält, men du har ändå någon slags djupt liggande rädsla för att mat ska försvinna ur ditt liv. Du måste hela tiden kontrollera att mat fortfarande finns där när du behöver den. Du litar inte helt och fullt på att du kommer att kunna äta när du blir hungrig så du beter dig som en svartsjuk partner som hela tiden måste kontrollera var mat håller hus. Du tänker på mat hela tiden, planerar vad du ska äta, skriver små inköpslistor, googlar recept. Din besatthet av mat är ganska tröttsam, du önskar att du bara kunde låta det bero. Men du hatar att vara hungrig så du måste veta att mat finns där när du behöver den. Ibland är du ledsen och då måste mat trösta dig, du behöver veta att det finns speciellt trösterik mat hemma för de tillfällena. Annars ställer du ganska höga krav på mat, den måste alltid ge dig något extra, och fast du lägger så mycket energi på det blir förhållandet aldrig perfekt. Det är aldrig sådär avslappnat och självklart som du önskar att det skulle vara. 

Känner du igen dig?

Många, många människor använder mat för att uppfylla helt andra behov än behovet av energi. Det behöver inte nödvändigvis vara något dåligt, men mat kan bli en besatthet som gränsar till åtstörning.

En Happy Eater har en avslappnad relation till mat. Du och mat är som två gamla vänner som litar fullständigt på varandra och vet att ni alltid finns där för varandra även om ni inte har hörs på länge. Du vet att du inte behöver tänka på mat för mat finns alltid där när du behöver mat. Du vet att du kan vara lite trött eller känna dig tom på energi ibland men det påverkar inte din och mats vänskap. Ibland går det flera dagar utan att du tänker på mat, ni har bara snabba möten som fyller din buk. Ibland tar du och mat en helkväll tillsammans, ni gör något avancerat och extra gott och du njuter fullständigt av mats sällskap. Annars är du glad bara mat klarar av att ge dig vad din kropp behöver i form av näringsämnen, det gör inget om mat inte alltid är på topp, eller om mat inte alltid blir som du hade tänkt dig. Mat är en nödvändig del av ditt liv och du kan inte leva utan den, men liksom luften du andas behöver du inte ägna den alltför mycket energi.